Blog      Shop     Portfolio

Shortlist Regenboogboek van het jaar 

Hoera! Oever staat op de shortlist voor Regenboogboek van het jaar! Hebban en Winq magazine gaan voor de tweede keer op zoek naar het mooiste Regenboogboek in twee categorieën: oorspronkelijk Nederlandstalig en vertaald. Dit jaar stem je niet op een groslist, maar op een van de genomineerde boeken of een vrije keuze. In elke categorie zijn acht boeken genomineerd die het afgelopen jaar zijn verschenen.

Bekijk hier de genomineerden en stem op je favoriete boek. 


juni 2024
Nieuws

Illustrada

Metershoge illustraties en kunst door heel Tilburg! Van 15 tot en met 23 juni vindt Playgrounds Illustrada plaats. Deze gratis tentoonstelling is te zien in het centrum van Tilburg. Ik hang er ook, met werken die voor deze gelegenheid vergroot zijn naar 2 bij 1 meter. 

Lees hier meer.


juni 2024
Nieuws

Literair podcasten

Sinds februari dit jaar heb samen met een superleuke groep  schrijvers de lessenreeks ‘literair podcasten’ gevolgd, die het Letterenfonds in samenwerking met Podcastnetwerk organiseert. Op 31 mei was onze eindpresentatie, waarbij we onze podcasttrailers lieten horen aan elkaar en mensen uit het vakgebied. Op mijn schouw prijkt nu een heuse diploma! 
Onderstaande foto is van Lilian van Rooij.
 
foto: Lilian van Rooij
mei 2024

Dit lichaam van ons 

Er is een supertof spicy queer pulp comic verschenen, met de titel Dit lichaam van ons. Met werk van Abe Borst, Dido Drachman, Guus Møystad, Indi Vos, Isa Boorsma, Leyla Ali, Luwe, Saint Theophanu en Valentijn Hamel. Omslagbeeld is door Leyla Ali (beeld) en Suuz de Leeuw (typografie). Vormgeving is door De Ambachtelijke Ontwerpers, Suuz de Leeuw.

Het boek staat op de shortlist voor de Small Press Award, die bij de opening de stripdagen Haarlem wordt uitgereikt. 

Je kan hier een exemplaar van dit boek bestellen. 

mei 2024
Tip

Stripdagen Haarlem

De stripdagen Haarlem zijn bijna! Op 1 en 2 juni is De Koepel en het centrum van Haarlem een comic-epicentrum. 
Enkele tips-in-deze-tip, bij Nieuwe Vide is een tentoonstelling van stripcollectief Dit lichaam van ons en in de Spaarnwouderstraat is een tentoonstelling van stripcollectief Aline

En, één van de allerbeste allertofste allergaafste striptekenaars ooit is aanwezig, namelijk Chris Ware. Bij 37PK is zijn tentoonstelling Thinking Inside The Box te zien. Ook is er een interview met hem bij het onderdeel stripmakers op het podium. 

Bekijk hier het programma van de Stripdagen Haarlem.

beeld: Chris Ware
mei 2024
Tip

TED40ENZ 

Op 21 april vertelde Ted van Lieshout in de OBA over veertig (!) jaar schrijverschap. 

De avond is opgenomen. Onderstaand beeld komt ook uit het programma, waarop je Ted van Lieshout zijn onvoorstelbaar mooie en kriebelige schoolagenda’s ziet. 

Kijk hier het programma terug. 

 Beeld: Ted van Lieshout
april 2024
Tip

A Corner of the Universe 

Bij de kunstgalerie Fanny Freytag is nog tot 17 mei de intrigerende expositie A corner of the Universe the zien, van Tja Ling. Kijken! 

Lees hier meer. 

april 2024

de Grote Vriendelijke Podcast
#114, Ludwig Volbeda

Ik schreef al eerder over de Grote Vriendelijke Podcast op deze plek, maar nu was ik zelf te gast! Aflevering 114 gaat over het recent verschenen boek Oever, over het verschil tussen tekenen en schrijven en tussen kevers in theorie, of in praktijk. 

Luister hier de aflevering, of in je favoriete podcast-app.


maart 2024

Oever

Vandaag verschijnt mijn jeugdromandebuut Oever! 

Oever gaat over Jip. Jip heeft een opdracht van school voor de meivakantie: teken een zelfportret. Dat zou simpel moeten zijn voor iemand die zo goed kan tekenen. Toch blijven Jips gedachten maar afdwalen. Naar de nieuwe jongen in de klas, naar meikevers en vuurvliegjes, naar het feest komende vrijdag, en vooral naar de jongen die Jips wereld voor eens en voor altijd veranderde: Oever.
Oever is een persoonlijk verhaal geworden over je ergens thuis voelen, of dat nu in de wereld, rondom anderen, of in je eigen lichaam is. Ik hoop dat het een verhaal is waar jullie ook in willen verblijven.

‘Wat een aangrijpend en troostrijk debuut! In het teder kleine is Ludwig Volbeda onverslaanbaar groots.’ – Arthur Japin

‘Ludwig Volbeda schrijft zoals hij tekent: intiem en ontzagwekkend tegelijk.’ – Ted van Lieshout

‘Ik ken geen ander boek dat zo teder, overtuigend en volslagen authentiek de zoektocht van een jong, queer personage weet weer te geven. Prachtig!’ – Benny Lindelauf

Oever is te verkrijgen via deze link

maart 2024

Aline in Angoulême

Hoera! Striptijdschrift Aline viel in de prijzen op het stripfestival in Angoulême! Aline won een award in de categorie Alternatieve strip internationaal.

Elke editie van de Aline heeft een nieuw thema, waaronder thema’s als ego en groen. Het recenste nummer heeft als thema het voorzetsel op. Voor dit nummer schreef ik een kort verhaal over een man die per ongeluk de wereld opruimt. 

Een abonnement afsluiten kan je hier.
Eerdere nummers zijn ook als bundel te bestellen.
Echt een aanrader! 

De cover van het nummer hieronder is gemaakt door Helene Lespagnard.


januari 2024

Nail house

Zomaar een blogstukje tussendoor.
Dit huisje staat op het veldje naast het Paradiso, en ik blijf er altijd eventjes bij stilstaan. Waarom zijn schaalmodellen zo mooi?

Het nail house, zoals dit kunstwerk heet, is gemaakt door Leonard van Munster.
Paradiso heeft vanwege uitbreidingsplannen in 2022 de grond gekocht, maar stiekem hoop ik dat het huisje er nog lang blijft staan. 

Hier kan je meer over het werk lezen. 


januari 2024

Kom nog even naar mij kijken straks

Edward van de Vendel schreef het geweldige poëziegeschenk Kom nog even naar mij kijken straks. De bundel bevat tien autobiografische gedichten voor volwassenen en die combinatie is voor Edward van de Vendel nieuw en, oef, het is prachtig geworden. Eind januari krijg je in boekhandels de bundel cadeau als je daar voor 12,50 aan poëzie koopt. 

Deze bundel wordt uitgegeven door het Poeziecentrum, 
met vormgeving van Armée De Verre
De tekening op het omslag is van mijzelf, uit de serie Lucht


december 2023

Pakje Kunst

In het Huis van het boek in Den Haag is momenteel een nieuwe lichting werkje te vinden in de automaat van Pakje Kunst, met als thema Uitvinding. Ik verzon een aantal handige én onhandige of onbegrijpelijke uitvindingen.

De kunstwerken zijn allemaal ter grootte van een pakje sigaretten en trek je uit een oude mechanische sigarettenautomaat voor €4. In een doosje kan je iedere kunstvorm tegenkomen, je weet van te voren niet welke kunstenaar je trekt. 

 Hier kan je meer lezen over Pakje Kunst


oktober 2023

Geïllustreerd gesprek


De studenten Floriske Meindertsma en Merthe Schipper van AKV Sint Joost, afdeling illustratie en animatie, kwamen langs om te praten over het vakgebied. Het is leuk om illustratiestudenten over de vloer te hebben en daar schrijf ik niet altijd iets over op mijn blog, maar tot mijn verbazing werd het gesprek ook geïllustreerd!

Hieronder kan je het visuele verslag van het gesprek bekijken (klik op de afbeelding om hem te vergroten).


oktober 2023

Misjka

Nadat Misjka eerder bekroond werd met De Boon voor kinder- en jeugdliteratuur, ontvingen Edward van de Vendel en Anoush Elman deze week op het kinderboekenbal de Gouden Griffel voor het boek. 
Eigenlijk huil ik bijna nooit bij boeken. Ik weet niet zo goed hoe dat kan, een verhaal kruipt evengoed onder de huid en blijft daar rustig een paar weken zitten. Maar huilen? Nope. Nou. Bij Misjka heb ik wel gehuild. En dan vooral precies op de manier zoals het boekomslag laat zien. Omdat je net een heel lief wit konijntje hebt gezien en gewoon echt enorm blij bent dat er lieve witte konijntjes bestaan. 

Lees Misjka


september 2023

Bij Brian thuis

Van 9 september tot 5 november is in WG Kunst de tentoonstelling Bij Brian thuis te zien, met werk van Brian Elstak, Hedy Tjin, Pris Roos, Floor de Goede, Cassèl Elstak (een zoon van Brian Elstak) en Zindzi Zevenbergen.

Onderstaand werk is van Pris Roos en heet Switch & popcorn en jeeeeetje ik zou willen dat ik zó zou kunnen werken joh, ik vind het een geweldig vastgelegd moment. En dit werk voelt een beetje als de verkleinde versie van de tentoonstelling in totaal, want die is alsof een vriend je heeft gevraagd om langs te komen, er komen nog wat mensen, nee je kent ze nog niet allemaal, maakt niet uit, het wordt toch wel goed.  

Lees hier het stuk in de Volkskrant over deze tentoonstelling

Website van WG Kunst

september 2023

De zee! De zee!


Bij Villa Verbeelding is momenteel de tentoonstelling De zee! De zee! te zien.

Met werk van o.a. Atak, Carll Cneut, Joanna Concejo, Ruth De Jaeger, Raoul Deleo, Gerda Dendooven, Mattias De Leeuw, Paddy Donnelly, Ingrid Godon, Mark Janssen, Annet Schaap, Ingrid & Dieter Schubert, Leo Timmers, Marije & Ronald Tolman, Peter Van den Ende, Mies van Hout, Judith Vanistendael, en ondergetekende.

Het onderstaande werk is uit het prachtige boek Het eiland, van Marije Tolman en Ronald Tolman. O, die kleuren! Daar wil je in drijven!

Meer info over deze tentoonstelling


augustus 2023

De kunstenaars van Aline


Van 11 t/m 27 augustus wordt in WG Kunst het 7e nummer van het stripblad ALINE gemaakt. Tegelijkertijd maken wij samen een levende, voortdurend evoluerende tentoonstelling. Met bijdragen van o.a. Wasco, Anne Stalinski, Charlotte Dumortier, Juliane Noll, Flo de Goede, Stella de Kort en Jeroen Funke.  Bezoekers zijn welkom gedurende de openingstijden.

Lees hier meer


augustus 2023

Mateloos Verlangen


Deze maand is de dichtbundel Mateloos Verlangen verschenen, met meer dan 100 gedichten over diversiteit. Voor deze bundel schreef ik een gedicht genaamd ‘vondst.’

De bundel is een initiatief van XSAGA, verschenen bij uitgeverij Podium en hier te bestellen. 


juni 2023

Illustratorendag


Huis van het boek opent de deuren voor (beginnende) illustratoren tijdens de Illustratorendag op 26 mei 2023.
Een boordevol programma met lezingen en workshops van Typex, Maaike HartjesJeroen Funke en mijzelf. De dag staat in het teken van ‘getekende dagboeken’. Ik ga een lezing en workshop geven. 

Lees hier meer. 


mei 2023


Transformer


Bij WG Kunst in Amsterdam is momenteel de groepstentoonstelling Transformer te zien, met werken van Pedro Kastelijns, Sophie Stiller, Loïs Dalou, Eric Bindervoet en ondergetekende. Ik hang er met een serie tekeningetjes en schreef drie korte verhalen.

De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 2 april.

april 2023
Nieuws

Woord in Beeld


In de Koppelkerk te Bredevoort is momenteel de groepstentoonstelling Woord in Beeld te bezichtigen, een tentoonstelling met werk van verscheidende kinderboekenillustratoren.
Onderstaande afbeelding is van Marit Törnqvist.


januari 2023
Nieuws

Aline bij de Illustratie Ambassade


Voor het striptijdschrift Aline waren we als kleine delegatie striptekenaars te gast bij de Illustratie Ambassade, in het meterhuis, om daar enkele dagen te werken aan ons nieuwe nummer, dat in 2023 verschijnt.

Het thema van Aline#6 is OP.  

december 2022
Nieuws

Hier de hemel


Er verschijnt een nieuw boek van Thomas van der Meer, genaamd Hier de Hemel! Ik maakte het omslagbeeld, de vormgeving is van Dog and Pony.
Het boek verschijnt in april bij uitgeverij Pluim.

december 2022
Nieuws

Uitreiking Max Velthuijsprijs


Philip Hopman heeft gisteravond in Theater Diligentia de Max Velthuijsprijs in ontvangst genomen! 

november 2022
Tips

Operetta land


Operetta land is een operette van Steef de Jong en Steef de Jong is briljant. Deze operette is uitverkocht, maar daarom deze tip -> Kijk iedere keer als je klaar bent met het indienen van je omzetbelasting op de website van Groots en Meeslepend naar wat er nog meer in de agenda staat en koop een kaartje. Daar ga je gewoon nooit spijt van krijgen.


Nieuws

Wolf! De wolf in illustratie


In Villa Verbeelding in Hasselt (BE) is momenteel de tentoonstelling Wolf! De wolf in illustratie te zien. De tentoonstelling is te bezoeken tot 4 juni 2023.  
Onderstaande afbeelding is één van mijn schetsen voor Hele verhalen voor een halve soldaat, geinspireerd op de werken van Wölfli.

Lees hier meer over deze tentoonstelling.

november 2022
Nieuws

Ludwigs Machine
#2 KICKFLIP

Tijd voor een nieuwe editie van Ludwigs Machine!
Minstens honderd tekeningetjes rondom één thema of woord.
Deze editie heeft als naam KICKFLIP*.

*Een kickflip is een truc op een skateboard, waarbij je springt en tegelijk het board om zijn eigen as laat draaien. Het is me nooit gelukt om een kickflip te doen, maar op papier kan alles.  

Bekijk hier #2 Kickflip.

october 2022
Tip

31553580 (obsessie) voor nummers & schema’s


In het museum van de geest, locatie Amsterdam, is momenteel de tentoonstelling 31553580 (obsessie) voor nummers & schema’s te zien.

Ik vond het een fantastische verzameling van verzamelingen. De tentoonstelling is nog tot 27 augustus 2023 te zien, dus ik denk dat ik later nog een keer ga.

Lees hier meer over deze tentoonstelling.


october 2022
Tip

Lawines razen


Literatuur zonder Leeftijd is nu alweer vier jaar ter ziele, maar het is fijn om te merken dat er binnen podcasts een nieuw podium wordt gevonden voor goede gesprekken over jeugdliteratuur.  Zo’n podcast is Lawines razen, de podcast waarin klassieke Nederlandstalige kinderboeken opnieuw gelezen en besproken worden met de kinderboekenmakers van nu.


october 2022
Nieuws

A perfect day


Deze week opende A perfect day, een grote tekententoonstelling met 55 kunstenaars met 500+ tekeningen met tekst. Misschien is tentoonstelling is een beetje een te klein woord voor A perfect day (daarom staat er ook tekenshow op de flyer).
Ik hang er met een serie van honderd kleine tekeningetjes over het thema Doem.

Bekijk hier alle deelnemende kunstenaars en het programma.

september 2022
Tip

Ik denk dat ik ontvoerd ben


Leestip! Vandaag was de boekpresentatie van Pim Lammers zijn dichtbundel Ik denk dat ik ontvoerd ben. Een jeugdbundel vol gedichten die uitblinken in meerstemmigheid en tegelijk weet je, van elke stem zou je kunnen houden. 


september 2022
Tip

Antiboy


Oef! Als leestip, Antiboy van Valentijn Hoogenkamp. Een coming of gender verhaal dat op elke centimeter levend is. 


september 2022
Tip

Wasco bij WG Kunst


Striptekenaar Wasco heeft bij WG Kunst een overweldigende tentoonstelling gemaakt van zijn tekenwerk. Één strookje is al een kunstwerk, en dan hangen er gewoon honderd. Ik snap niet dat Wasco nog niet is gevraagd om bijvoorbeeld onze nieuwe postzegels te ontwerpen. 

augustus 2022
Tip

Tales from the loop & Simon Stålenhag


Kijktip. De serie Tales from the loop. Een soort retro sci-fi serie over een dorpje naast een geheimzinnig onderzoekscentrum, De serie is gebaseerd op de werken van de Zweedse illustrator Simon Stålenhag.

Lees hier meer over hoe zijn werk werd omgezet in een serie.

augustus 2022
Tip

Jean-Jacques SempéJean-Jacques Sempé is overleden. 
Mocht je hier voorbij wandelen op mijn blog en niet bekend zijn met zijn werk, ga het bekijken. Het is leven in kleine lijntjes inkt. 


augustus 2022

Nieuws

Vakantie


Joe!
juli 2022
Tip

Op papier durf ik alles


Van 3 juni tot en met 9 oktober is in het Allard Pierson de tentoonstelling Op papier durf ik alles tekeningen van Annemarie van Haeringen te zien. Zeker een aanrader! Zelfs de allerkleinste schetsjes in haar schetsboeken zijn prachtig en haar originelen hebben kleuren om in te zwemmen.

Hier vind je de bezoekersinfo.

juni 2022
Nieuws

15 jaar Fiep Westendorp Stimuleringsprijs


In het Meterhuis op het Westergasterrein in Amsterdam is nog tot 20 juni een tentoonstelling te zien met 15 jaar winnaars van de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs.
Ik dacht dat ik het werk van de ‘medefiepers’ wel een beetje kende, maar was verrast door de subtiele en mysterieuze etsen van Anika Franke.

Zie hier de lijst met alle deelnemende illustratoren.
Bekijk hier meer etsen van Anika Franke.

juni 2022
Tip

Ik maak nooit iets mee en andere avonturen


In aflevering 241 van de fijne podcast De eeuw van de amateur is essayist, columnist en vertaler Guus Middag te gast. Middag vertelt in de podcast o.a. over het jeugdboek met de jaloersmakende titel Ik maak nooit iets mee en andere avonturen. Dat kende ik nog niet, misschien omdat ik zes was toen het verscheen en ik daardoor niet in de doelgroep van 12+ viel. In ieder geval, het is een ontzettend goeie bundel van korte verhalen, en de verhalen sluiten af met een bijpassend gedicht.mei 2022
Tip

The truffle hunters


Een documentaire over Italiaanse truffeljagers en hun honden. Je hoeft niet van honden te houden om na het zien van deze docu van de honden te gaan houden en na twee weken hoor je nog hoe de vrouw vanaf de rand van het erf haar man Carlo naar huis roept.

april 2022
Nieuws

De eikelvreters


Er is een heruitgave verschenen van het boek De eikelvreters van Els Pelgrom! Ik maakte het omslagbeeld. De eikelvreters is verschenen bij uitgeverij Luitingh Sijthoff en de vormgeving is door Steef Liefting.


maart 2022
Nieuws

Potloodcast #05


Ik was te gast in de potloodcast!
Luister hier de aflevering terug en bekijk de bijhorende afbeeldingen, of zoek naar potloodcast in je favoriete podcastapp.


december 2021
Nieuws

De ABC kamer


26 illustratoren uit binnen- en buitenland maakten speciaal voor Villa Verbeelding een letterillustratie. Samen vormen ze een volledig alfabet dat je kan aanschouwen in de De ABC kamer.

Voor dit alfabet illustreerde ik de letter Q.

Lees hier meer.


december 2021
Nieuws

Penselen in het Literatuurmuseum


Ter ere van de Kinderboekenweek is nu in het Literatuurmuseum het werk van de winnaars van de Zilveren Penselen en het Gouden Penseel te zien. Te zien t/m 6 februari 2022.

Lees hier meer.


october 2021
Nieuws

Gouden Penseel voor Hele verhalen voor een halve soldaat!


Hoewel hij al enige dagen thuis midden op keukentafel staat te glimmen, ben ik nog steeds helemaal beduusd door het winnen van het Gouden Penseel voor Hele verhalen voor een halve soldaat, geschreven door Benny Lindelauf, uitgegeven door Querido. Het Gouden Penseel werd uitgereikt op de Gouden Kinderboekenborrel afgelopen dinsdag. Hier werd ook de Gouden Griffel uitgereikt aan Pieter Koolwijk, voor zijn boek Gozert (met illustraties van Linde Faas, uitgeverij Lemniscaat).

- Een verslag van de avond is te lezen op de weblog van Ted van Lieshout.
- Hier is een artikel te vinden over de twee winnende boeken (via NRC).

Foto: Jelmer de Haas
october 2021
Nieuws

Playgrounds Blend


Ik was te gast bij het beeldfestival Playgrounds Blend, in een blok met illustrator Simon Buijs en filmmaker Anna Ginsburg. De films tussen de interviews / lezingen waren van Rogier van der Zwaag en simpelweg adembenemend. Heb er met kippenvel naar zitten kijken. 

Je kan ze hier zien.

Playgrounds omhelst veel. Interviews, panels, tentoonstellingen. Online is er inmiddels een rijk archief van gesprekken met makers te vinden, waarin je kan grasduinen. 

De website van Playgrounds. 

october 2021
Nieuws

De archipel van Ludwig Volbeda


Van 2 tot en met 17 oktober exposeer ik autonoom werk in de expositielocatie van de Illustratie Ambassade op het Westergasterrein, in het Meterhuis.

Klik hier om meer te lezen over de expositie.


october 2021
Tip

Ik kom van ver maar blijf niet lang


Tussendoorse boekentip. Vandaag herlas ik Ik kom van ver maar blijf niet lang, van Ward Zwart en Enzo Smits. Een broeierig en filmisch verhaal over een dorpje en de jeugd. Ward Zwart was kunstenaar, striptekenaar, illustrator. Enzo Smits is director, fotograaf en scenarist.

september 2021
Tip

Imagine Observe Remember


Boekentip. Voor een opdracht ben ik veel bezig met de werking voor het geheugen en in dat kader las ik het boek Imagine Observe Remember van Peter Blegvad. Blegvad is muzikant en cartoonist en verkent in dit boek de vraag hoe zijn (visuele) geheugen werkt, onder andere door vergelijkende tekeningen te maken.

augustus 2021

Nieuws

Mappa Brabantiae te koop


Er is een geprinte editie van de Mappa Brabantiae verschenen, die je als een landkaart kan uitvouwen. De geprinte versie kost 5 euro en is te koop bij de kloosterwinkels van de Abdij van Berne (ook via de webwinkel), Sint Catharinadal en Sint Agatha. Een ongevouwen versie, geschikt voor inlijsten, is te vinden bij het Tongerlohuys in Roosendaal. Deze kosten 15 euro. De opbrengst komt volledig ten goede aan de kloostergemeenschappen.

Bezoek hier de Mappa Brabantia
Koop hier een exemplaar van de Mappa Brabantiae
juli 2021
Nieuws

Zilveren Griffel en Zilveren Penseel


Dubbel feest! Benny Lindelauf en ik hebben een Zilveren Griffel en een Zilveren Penseel gekregen voor Hele verhalen voor een halve soldaat! De CPNB en de uitgeverij hebben mij thuis verrast. Benny is in Catalonië en heeft zijn griffel via beeldscherm in ontvangst genomen.

Via deze website zijn alle prijswinnaars te vinden, evenals het juryrapport

Foto’s van Chris van Houts
juni 2021

Nieuws

KRO-NCRV Kruispunt


Afgelopen maandag was in het KRO-NCRV-programma Kruispunt het tweede deel van het tweeluik over het kloosterpad te zien. In dit deel was aandacht voor de Mappa Brabantiae. Ik was te gast in de prachtige kloostertuin van Megen en vertelde over de Mappa.

Klik hier om deze aflevering terug te kijken.
En hier is deel één van het tweeluik te vinden.

mei 2021
Nieuws

Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen


Hele verhalen voor een halve soldaat is genomineerd voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen! De KJV is de grootste leesjury van Vlaanderen en Brussel voor kinderen en jongeren tussen 4 en 18 jaar. Elk jaar lezen en bespreken de jonge juryleden acht boeken. Op het einde van het jaar stemmen ze op hun favorieten en worden de winnaars bekendgemaakt.

De volledige selectie is hier te vinden.

mei 2021
Nieuws

Biennial of Illustrations Bratislava 2021


De Nederlandse selectie van illustratoren voor de Biennial of Illustrations Bratislava is bekend. Hele verhalen voor een halve soldaat is geselecteerd voor de Biënnale of illustrations Bratislava 2021!
De volledige selectie en het persbericht is te lezen via de website van de IBBY.

mei 2021
Tip

Benny Lindelauf bij de GVP


De Grote Vriendelijke Podcast (De GVP) is een Nederlandse podcast over jeugdliteratuur en is een initiatief van kinderboekrecensenten Jaap Friso en Bas Maliepaard. Alle afleveringen zijn luistertips, maar aflevering 43 in het bijzonder. Hierin is schrijver Benny Lindelauf te gast, hij vertelt o.a. over Hele verhalen voor een halve soldaat. Het is een prachtige aflevering, met veel inkijkjes in het schrijverschap.

Je kunt de GVP hier luisteren, of in verschillende podcastapps opzoeken.

mei 2021
Nieuws

Woutertje Pieterse Prijs voor Hele verhalen voor een halve soldaat!


De 34e Woutertje Pieterse Prijs gaat naar Hele verhalen voor een halve soldaat! Dit maakte Abdelkader Benali bekend in de Taalstaat, op NPO radio 1.

Via de website van de Woutertje Pieterse:

Benny Lindelauf en Ludwig Volbeda zijn de winnaars van de 34e Woutertje Pieterse Prijs, voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar. Zij ontvingen de prijs voor het boek Hele verhalen voor een halve soldaat (Em. Querido’s Uitgeverij). Dit werd vandaag in het NPO Radio 1 programma De Taalstaat (KRO-NCRV) bekendgemaakt door juryvoorzitter Abdelkader Benali. Aan de prijs is een bedrag van €15.000,- verbonden.

De jury noemt het winnende boek gedurfd: “Het is ons een grote eer om in dit uitzonderlijke jaar een uitzonderlijk boek te bekronen dat het beste van de taal en het beeld in zich weet te verenigen. Een boek dat het grimmige niet schuwt, de lezer op een bloedstollende reis meeneemt en hem laat zien hoe groot en diep onze wereld kan zijn.”

Nominaties
Naast Hele verhalen voor een halve soldaat nomineerde de jury Alfabet van Charlotte Dematons (Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren), De naam van mijn vader van Rindert Kromhout (Uitgeverij Leopold), Wat is kunst? van Ted van Lieshout (Uitgeverij Leopold), Koningskind van Selma Noort (Uitgeverij Leopold) en De fantastische vliegwedstrijd van Tjibbe Veldkamp & Sebastiaan Van Doninck (Em. Querido’s Uitgeverij). De genomineerden ontvangen naast een oorkonde een bedrag van €1.000,- per boek.

april 2021
Tip

Inschrijvingen Fiep Westendorp Stimuleringsprijs


Jonge illustratoren opgelet! Het is weer mogelijk om je in te schrijven voor de Fiep Westendorp Stimuleringsprijzen. Een prijs van € 20.000,- om startende illustratoren een duwtje in de rug te geven. Kijk op de website voor meer informatie.

De website van de Fiep Westendorp Foundation.


april 2021
Nieuws

Mappa Brabantiae


De afgelopen tijd werkte ik aan een grote kaart over duizend jaar Brabantse kloostergeschiedenis. Deze kaart is nu af!

De mappa staat nu online en is te verkennen en te lezen via deze link.

In samenwerking met Provincie Noord-Brabant, Brabants Kloosterleven, VisitBrabant Routebureau, Olga Raaymakers, Burg, Burg. en Erfgoed Centrum Nederlands Kloosterleven!En, Graphic Matters! (Christel Jansen, Fran van den Bogaert en Dennis Elbers)
april 2021
Nieuws

Nominaties Woutertje Pieterse Prijs


Alle genomineerden van de Woutertje Pieterse Prijs 2021 zijn bekend. De jury koos voor Koningskind van Selma Noort, Wat is kunst? van Ted van Lieshout, De fantastische vliegwedstrijd van Tjibbe Veldkamp en Sebastiaan van Doninck, De naam van mijn vader, van Rindert Kromhout, Alfabet van Charlotte Dematons, en Hele verhalen voor een halve soldaat, van Benny Lindelauf, met mijn illustraties. Op 10 april wordt de prijs uitgereikt in radioprogramma De Taalstaat.

april 2021
Nieuws

Residentie Sint Catharinadal


Afgelopen week verbleef ik in Norbertinessenpriorij Sint Catharinadal in Oosterhout, om te werken aan een beeldverhaal over het klooster en mijn oma. Het was een bijzondere week. BN De Stem schreef er een artikel over, dat staat hier.

maart 2021
Nieuws

Atelier


Ik heb een eigen ateliertje! Langzamerhand raakt het een beetje ingericht en gewend. Het is een goeie plek om te werken, een hoge ruimte in een voormalige katholieke jongensschool in de Jordaan. Met als bonus een fijn uitzicht vanaf het dakterras.

januari 2021